Browar Pinta Sp. z o.o. Wieprz. Kod kreskowy: 59041651040831).
Hazy DIPA. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, dekstrynujący; słód pszeniczny; słód owsiany; maltodekstryna; chmiel Citra; drożdże Kerdant IPA.
Zawartość alkoholu: 8,0% obj., ekstraktu: 20,0% wag. Hop Rate20,0g/l. Warka do: 10.12.2023.
Barwa pomarańczowa, mętna.
Piana biała, obfita i stosunkowo gęsta o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do cieniutkiej kołderki. Drobną koronką osiadła na szkle.
Nasycenie średnie.
Zapach intensywnie cytrusowy i w mniejszym stopniu tropikalny. Odrobina świeżej cebulki i słody z biszkoptami. W tle śladowe ziółka.
Smak w pierwszej chwili słodki, zarówno od tropików z wybijającym się mango, jak i od słodów. Cytrusowy kwasek z limonką i grejpfrutem. Delikatna cebulka. Alkohol zupełnie nie wyczuwalny zarówno w aromacie, jak i w smaku. Goryczka średnia, pestkowa i ziołowa, tłumiona słodyczą. Piwo sprawia złudne wrażenie soczkowego, ale w głowie powoduje lekki szum. Jak dla mnie wspaniałe.
8 punktów.
Opinia: Sten
27/05/2023