Grupa Żywiec. Warzone i rozlewane w Browarze Warka.
Jest to piwo inspirowane warszawskimi tradycjami, dostępne od kwietnia b.r.
Piwo jasne, pasteryzowane, niefiltrowane, alkohol 5,0 % obj.
Składniki: woda, słody jęczmienne, słód pszeniczny, jęczmień, chmiel i ekstrakt z chmielu.
Piwo mętne. Barwa miodu akacjowego.
Piana bardzo obfita, biała - wpadająca w tonację ecru, drobna i dość trwała. Opada powoli i nierównomiernie do centymetrowego kożuszka, obecnego aż do końca spożywania. Do tego obficie oblepiła szkło.
Nasycenie średnie do dużego.
Zapach niezbyt mocny - charakterystyczny dla pszeniczniaków. Czuć cytrusy oraz słody, a także w tle jakby żywicę.
W smaku piwo lekkie, ale nie wodniste. Mogłoby być nieco treściwsze. Od razu uderza żywiczna gorycz, podbita posmakiem cytrusów. Oprócz tego czuć słody. W kilka sekund po przełknięciu znów dominuje mocna, konkretna goryczka. W sumie ciekawe i dobre piwo. Mam wątpliwości, czy to faktycznie tradycyjny smak. Bo mi to się kojarzy raczej ze stylem IPA, APA, czy też ich krzyżówką z pszeniczniakiem. Tak czy siak to piwo nie każdemu posmakuje, ale ode mnie dostaje
7,5 punktu.
Opinia: j24
03/05/2016
Barwa złocista, mętnawa.
Piana jasnokremowa, dość obfita po nalaniu i stosunkowo gęsta. Opadła do trwałej i sporej kołderki. Firankowo oblepiła szkło zaznaczając na nim każdy wypity łyk. Centymetrowa warstewka pozostała długo po spożyciu piwa.
Nasycenie z tych słabszych.
Zapach słodowy z wyczuwalnym jęczmieniem.
W smaku sporo słodu przeplecionego z kwiatami i delikatnymi owocami. Goryczka wyrazista i długotrwała o ziołowym posmaczku. W moim przekonaniu bardzo dobre piwo. Osobiście nutek amerykańskich nie wychwyciłem.
Zasłużyło na 7,5 punktu.
Opinia: Sten
01/06/2016