Zamkowy, Cieszyn - Cieszyński Stout

Browar Zamkowy Cieszyn.

Piwo ciemne górnej fermentacji, pasteryzowane.

Skład: woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy, czekoladowy), cukier, kakao, chmiel, wanilia, papryka chili.

Zawartość alkoholu: 6,2% obj., ekstraktu: 14°Blg.

Barwa czarna.

Piana jasnobeżowa, średnia. Opadła do porwanej kołderki. Umiarkowanie oblepiła szkło.

Nasycenie z tych niższych.

Zapach palony z nutkami kawowo - czekoladowymi i z muśnięciem wanilii.

Smak kwaskowy, lekko zmieszany z karmelem. Sporo palonki z wyczuwalną wanilią. Przez chwilę nieco czekolady. W chwilę po przełknięciu czuć delikatne pieczenie w przełyku. Na finiszu goryczka, fakt, że niespecjalnie intensywna, ale stosunkowo długotrwała. Nie jest to szczyt uniesień smakowych, ale w zasadzie nie można mu niczego zarzucić.

8 punktów się należy.

Opinia: Sten
09/08/2015

encyklopedia/piwa/zamkowy_cieszyn_cieszynski_stout.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:03 (edycja zewnętrzna)