Wrzos – Złote Pszeniczne

Browar Wrzos, Ustroń.

Piwo jasne, pasteryzowane, niefiltrowane górnej fermentacji. Leżakowane 25-30 dni.

Skład: woda, chmiel, drożdże, słody – pszeniczny, pilzneński, monachijski.

Zawartość alkoholu: 5,1% obj., ekstraktu: 1,8% wag. Warka do 02.10.2017.

Barwa pomarańczowa, mętna.

Piana biała i gęsta, średnio – obfita o drobnych pęcherzykach. Nad wyraz szybko zredukowała się do porwanej warstewki. Symbolicznie osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy z przewagą pszenicy. Trochę drożdży z delikatnym bananem.

Smak trochę mdławy. Niby jest kwasek, ale na granicy wyczuwalności. Dominuje słodycz, której jest zdecydowanie za dużo. Trochę pszenicy i białych owoców. Jest też sporo drożdży. Goryczka daje o sobie znać w chwilę po przełknięciu. Jest na średnim poziomie. Piwo jak na pszeniczniaka mało wyraziste i takie bez przysłowiowego jaja.

5,5 punktu.

Opinia: Sten
19/07/2017

encyklopedia/piwa/wrzos_zlote_pszeniczne.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:33 (edycja zewnętrzna)