Wyprodukowane na zlecenie Browaru Wokanda, Kobyłka w Browarze BeerLab, Łoziska.
Milk Stout. Piwo ciemne pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, czekoladowy jasny, czekoladowy ciemny; płatki owsiane; płatki pszenne; palony jęczmień; laktoza; chmiel Marynka; drożdże S-04.
Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 13,5% wag. Warka do: 06.08.2018.
Barwa ciemnobrunatna.
Piana beżowa, średnia i gęsta o różnej wielkości pęcherzykach. Opadła do porwanego kożuszka, następnie do opaski. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie trochę większe od średniego.
Zapach palonki, mlecznej czekolady i karmelu. W tle nutka słodowa.
Smak na początku palony, przechodzi w krótki kwasek, a następnie w sporą dawkę czekolady. Laktoza i płatki łagodzą doznania. Słody średnio zaznaczone, podobnie jak i goryczka, której jest niewiele i ma palono - popiołowy posmaczek. Całkiem smaczny mleczny stout.
7 punktów.
Opinia: Sten
30/12/2017