Tattooed Beer - Foxy Lady

Wyprodukowane w Browarze Restauracyjnym Marysia, Szczyrzyc dla: Tattooed Beer.

Piwo górnej fermentacji w stylu American Rye, niefiltrowane, niepasteryzowane.

Skład: słody: Pale Ale, żytni, Crystal Rye Malt, Abbey Malt, Carafa Special III; chmiele: Amarillo, Cascade, Saaz, Tomahawk; dodatki: brazylijski pieprz czerwony; drożdże S-04.

Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu: 12% wag., IBU-40.

Barwa brązowa, mocno mętna i w sumie mało ciekawa kolorystycznie.

Piana jasnobeżowa, średnio - obfita, ale bardzo gęsta. Zredukowała się do cienkiej warstewki zwieńczonej grzybkiem. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie spore.

Zapach cytrusowo - tropikalny z wyczuwalnymi ziółkami oraz sosnowym igliwiem. W tle minimalny aromat żytni.

Smak wytrawny. Początek cytrusowy przełamany tropikami, ale zupełnie pozbawiony słodyczy. Nie za dużo żywicy, natomiast znacznie więcej ziółek, co pewnikiem sprawia Żatecki chmiel. Żytnia oleistość i posmaczek razowca. Goryczka ściągająca i długo pozostająca na podniebieniu. Pieprz pojawia się w chwilę po przełknięciu i fantastycznie rozgrzewa. Ciekawe piwo, choć w zasadzie dla koneserów ziół i goryczy. Mi osobiście podeszło.

Subiektywne 8 punktów.

Opinia: Sten
30/01/2016

encyklopedia/piwa/tattooed_beer_foxy_lady.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:32 (edycja zewnętrzna)