Wyprodukowane w Browarze Restauracyjnym Marysia, Szczyrzyc dla: Tattooed Beer.
Piwo górnej fermentacji w stylu American Rye, niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: słody: Pale Ale, żytni, Crystal Rye Malt, Abbey Malt, Carafa Special III; chmiele: Amarillo, Cascade, Saaz, Tomahawk; dodatki: brazylijski pieprz czerwony; drożdże S-04.
Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu: 12% wag., IBU-40.
Barwa brązowa, mocno mętna i w sumie mało ciekawa kolorystycznie.
Piana jasnobeżowa, średnio - obfita, ale bardzo gęsta. Zredukowała się do cienkiej warstewki zwieńczonej grzybkiem. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie spore.
Zapach cytrusowo - tropikalny z wyczuwalnymi ziółkami oraz sosnowym igliwiem. W tle minimalny aromat żytni.
Smak wytrawny. Początek cytrusowy przełamany tropikami, ale zupełnie pozbawiony słodyczy. Nie za dużo żywicy, natomiast znacznie więcej ziółek, co pewnikiem sprawia Żatecki chmiel. Żytnia oleistość i posmaczek razowca. Goryczka ściągająca i długo pozostająca na podniebieniu. Pieprz pojawia się w chwilę po przełknięciu i fantastycznie rozgrzewa. Ciekawe piwo, choć w zasadzie dla koneserów ziół i goryczy. Mi osobiście podeszło.
Subiektywne 8 punktów.
Opinia: Sten
30/01/2016