Profesja - Inżynier

Browar Profesja, Wrocław.

Dortmunder Export. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda, słody (pilzneński, monachijski, Caramel Pils), chmiele (Sybilla, Hallertau Tradition, Lubelski), drożdże Danish Lager, kasza kukurydziana.

Zawartość alkoholu: 5,1%, ekstraktu: 13,2°, IBU-25.

Barwa złocisto - pomarańczowa, mętna.

Piana ciemnokremowa, średnio - obfita. Opadła do cieniutkiego i trwałego kożuszka. W miarę obficie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach chmielowo - słodowy z nutką pieczywa.

Smak w zasadzie wytrawny. Początek słodowy z odrobiną chleba. Przechodzi w fajną goryczkę o nieco ziołowym charakterze. Przez chwilę, szczęśliwie krótką, daje o sobie znać nieco kukurydzy z minimalną wręcz słodyczą. Piwo wielce pijalne i jak będę miał okazję, to z pewnością do niego powrócę.

Na 9 punktów zasłużyło.

Opinia: Sten
22/07/2015

encyklopedia/piwa/profesja_inzynier.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)