Browar Profesja, Wrocław.
American Amber Ale. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.
Skład: woda; słody (pilzneński, monachijski, Caramel Pils, Aromatic, Bursztynowy, Czerwony, Karmelowy 150, Karmelowy 300); chmiele (Perle, Willamette, Centennial, Citra, Chinook); drożdże San Diego Super.
Zawartość alkoholu: 5,5%, ekstraktu: 12,5°, IBU-31.
Barwa bursztynowo - miedziana, mętna.
Piana kremowa, wpadająca w żółtą. Cieniutka mimo intensywnego nalewania. Opadła do pierścienia. Ażurowo oblepiła szkło.
Nasycenie nieco większe niż średnie.
Zapach cytrusowy z nutką kwiatową i sporym całkiem karmelem.
Smak na początku słodowy z lekką słodyczą i minimalnym kwaskiem o cytrusowym posmaczku. Przez chwilę pojawia się trochę pieczywa. Całkiem spora dawka karmelu oraz przyjemna w odbiorze, choć mało intensywna goryczka z lekka przepleciona kwiatkami i żywicą. Piwo dobrze się pije, fajnie orzeźwia.
Mocne 8 punktów.
Opinia: Sten
21/07/2015