Profesja - Basista

Browar Profesja, Wrocław, w kooperacji z Jabeerwocky.

American Farmhouse Ale. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny (pilzneński, monachijski, Aromatic), słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiele (Hallertauer Tradition, Cascade, Mosaic, Centennial), drożdże (California Ale, Wallonian Farmhouse, Brettanomyces Bruxellensis).

Zawartość alkoholu: 5,9% obj., ekstraktu: 13% wag., IBU-26.

Barwa pomarańczowa, zamglona.

Piana kremowa, bardzo obfita i nad wyraz gęsta. Do końca utrzymała się dwucentymetrowa czapa. Ażurowo oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowane.

Zapach stajni i końskiej derki. Do tego delikatne cytrusy i tropiki.

W smaku cytrusowy kwasek i odrobina tropikalnej słodyczy. Tu też drożdże sprawiają, że czuć stajenkę. Delikatny w odbiorze słód i taka też goryczka. z wyczuwalną świeżo skoszoną trawą i ziółkami. Całkiem porządne piwo, choć pewnie nie wszystkim podejdzie.

Subiektywne wielce 8 punktów.

Opinia: Sten
22/03/2016

encyklopedia/piwa/profesja_basista.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)