Browar Probus, Oława.
Piwo typu Polski Pilzner.
Skład: woda; słody: pilzneński, Carapils, zakwaszający; chmiele: Marynka, Lubelski; drożdże W-34/70.
Zawartość alkoholu: 4,6% obj., ekstraktu: 11,6% wag., IBU-31.
Barwa słomkowa, zamglona.
Piana biała, średnia i umiarkowanie gęsta. Opadła do porwanego kożuszka. Śladowo oblepiła ściankę szklanki.
Nasycenie niewielkie.
Zapach słodowy z wyczuwalnymi drożdżami i z odrobiną świeżego pieczywa.
Smak słodowy. Sporo pieczywa, znacznie mniej drożdży. Całkiem intensywna goryczka, wybitnie ziołowa. Długo zalega na podniebieniu, choć w sumie jest całkiem przyjemna w odbiorze. Co by nie mówić, jest pilsowe i w sumie o to chodzi.
Mocne 7 punktów.
Opinia: Sten
19/10/2016