Maryensztadt - Projekt Barrel Aged Chocolate Rye RIS Jack Daniels Whiskey 2018

Wyprodukowane w Browarze Maryensztadt, Zwoleń przez GME Restauracje.

Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: jęczmienny, żytni, pszeniczny; jęczmień palony; ekstrakt słodowy żytni; ziarno kakaowca; chmiel; drożdże.

Zawartość alkoholu: 11,51% obj., ekstraktu: 25,8% wag. Data rozlewu: 22.10.2018.

Barwa czarna, nieprzejrzysta.

Piana brązowa, dość obfita i stosunkowo gęsta o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do cienkiego pierścienia. Na szkle pozostawiła kilka niewielkich plamek.

Nasycenie średnie.

Zapach nieco palony, trochę czekoladowy i waniliowy z wyraźnym beczkowym aromatem, a i sam J.D. też jest wyczuwalny. W tle nutka owocowego suszu.

Smak na początku kwaskowy, wiśniowy. Przechodzi w gorzką czekoladę, przełamaną subtelną wanilią. Całkiem sporo alkoholu, gryzącego w przełyku, a zarazem rozgrzewającego. Ukryć się nie da, że to jest J.D. Do tego dębowe, ściągające taniny, trochę palonki i niewielka gładkość żyta. Goryczka z wyczuwalnym kakao. W moim przekonaniu trochę tu za dużo alkoholu, który przeszkadza w spożywaniu piwa. Niemniej jednak jest dobre.

7 punktów.

Opinia: Sten
24/02/2019

encyklopedia/piwa/maryensztadt_projekt_barrel_aged_chocolate_rye_ris_jack_daniels_whiskey_2018.txt · ostatnio zmienione: 2019/02/24 18:46 (edycja zewnętrzna)