Wyprodukowano w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu przez GME Restauracje, Warszawa.
Bohemian Pilsener. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słody jęczmienne, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,4% obj., ekstraktu 11% wag.
Barwa złocista, bez mała klarowna.
Piana jasnokremowa, dość obita i gęsta. Zredukowała się do cienkiej, trwałej warstewki. Ażurowo oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach słodowy z nutką owocową i muśnięciem chmielu.
Smak intensywnie słodowy z wyczuwalną słodyczą i sporą dawką pieczywa. Subtelny owocowy kwasek i przyjemna w odbiorze goryczka z dużą ilością ziółek, co sugeruje, że pewnie użyto Żateckiego chmielu. Wielce poprawny ten pils. Powiem, że wręcz wzorcowy.
Na mocne 8 punktów w pełni zasłużył.
Opinia: Sten
10/02/2016