Łebski Browar - Sopociak

Łebski Browar S.C., Łeba. - Browar Witnica.

Regionalne piwo bałtyckie. „Piwo jasne lekko pasteryzowane (jedna minuta w 70°C), dzięki czemu zachowuje wartościowe witaminy i minerały, będąc nieocenionym źródłem tak korzystnie na nas działających przeciwutleniaczy. Sopociak zawdzięcza swój wyśmienity smak tradycyjnemu warzeniu z dodatkiem chmielu, który coraz rzadziej występuje w tym szlachetnym trunku. Krótko mówiąc, zadbaliśmy o to, abyś poczuł się naprawdę łebsko.” Rzeczywistość okazała się jednak brutalna …

Barwa ciemno słomkowa.

Piana biała, cienka. Szybko się porwała. Pod koniec prawie zniknęła, choć nieco pozostało na szkle.

Nasycenie takie sobie.

Zapach słodowy, mdławy, z jakimiś dziwnymi aromatami przypominającymi …???

Smak słodko mdławy. Słodu najwięcej, sporo kwasku, jakiegoś takiego stęchłego. Goryczka skutecznie tłumiona wspomnianą mdłością. Na podniebieniu pozostaje jakiś dziwny posmaczek, z piwem nie mający nic wspólnego. Piwo do góra jednorazowego spożycia i raczej dla wytrwałych. Nie polecam.

3 punkty.

Opinia: Sten
27/01/2013

encyklopedia/piwa/lebski_browar_sopociak.txt · ostatnio zmienione: 2019/02/20 17:26 (edycja zewnętrzna)