Kirin Ichiban

Browar - piwo niby japońskie, ale robione na licencji w Kaliningradzie - oczywiście w wielkiej światowej rodzinie Heinekena.

Skład: woda, słód jęczmienny, fruktoza, laktoza, chmiel.

Zawartość alkoholu: 5,0% - na oryginalnej kontrze, natomiast na polskiej wklejce już tylko: 4,8%

Barwa ciemno słomkowa, piana biała słaba, zanikająca. Pozostaje cienka obrączka wokół ścianki kufla. Nasycenie średnie.

Zapach słodowy, z małą domieszką chmielu.

Smak zbyt mocno słodowy, do tego dość intensywny kwasek. Goryczka bardzo nieśmiało się przebija i czuć ją w zasadzie przez moment.

Przyznam szczerze, że liczyłem na coś lepszego.

Ocena: 4 punkty

Opinia: Sten
26/12/2010






Kirin Ichiban - Staatsbrauerei Weihenstephan, Niemcy.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel. (z polskiej wklejki: „receptura japońska, kraj pochodzenia Niemcy”).

Zawartość alkoholu: 5%

Barwa ciemno słomkowa.

Piana biała, dość obfita. Opada do cienkiej, nierównomiernej kołderki, częściowo oblepia szkło.

Nasycenie średnio mocne.

Zapach chmielowo słodowy, zrównoważony.

Smak głównie słodowy, Tym razem kwasku zdecydowanie mniej, a i goryczka bardziej wyrazista i długotrwała. W dalekim tle małe co nieco nutek owocowych. Zdecydowanie lepsze od wersji rosyjskiej.

6 punktów.

Opinia: Sten
11/10/2012

encyklopedia/piwa/kirin_ichiban.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)