Browar - piwo niby japońskie, ale robione na licencji w Kaliningradzie - oczywiście w wielkiej światowej rodzinie Heinekena.
Skład: woda, słód jęczmienny, fruktoza, laktoza, chmiel.
Zawartość alkoholu: 5,0% - na oryginalnej kontrze, natomiast na polskiej wklejce już tylko: 4,8%
Barwa ciemno słomkowa, piana biała słaba, zanikająca. Pozostaje cienka obrączka wokół ścianki kufla. Nasycenie średnie.
Zapach słodowy, z małą domieszką chmielu.
Smak zbyt mocno słodowy, do tego dość intensywny kwasek. Goryczka bardzo nieśmiało się przebija i czuć ją w zasadzie przez moment.
Przyznam szczerze, że liczyłem na coś lepszego.
Ocena: 4 punkty
Opinia: Sten
26/12/2010
Kirin Ichiban - Staatsbrauerei Weihenstephan, Niemcy.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel. (z polskiej wklejki: „receptura japońska, kraj pochodzenia Niemcy”).
Zawartość alkoholu: 5%
Barwa ciemno słomkowa.
Piana biała, dość obfita. Opada do cienkiej, nierównomiernej kołderki, częściowo oblepia szkło.
Nasycenie średnio mocne.
Zapach chmielowo słodowy, zrównoważony.
Smak głównie słodowy, Tym razem kwasku zdecydowanie mniej, a i goryczka bardziej wyrazista i długotrwała. W dalekim tle małe co nieco nutek owocowych. Zdecydowanie lepsze od wersji rosyjskiej.
6 punktów.
Opinia: Sten
11/10/2012