Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.
„Stout - piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane, wywodzące się z Wielkiej Brytanii o ciemnej barwie i palonym charakterze, wynikającym z użycia prażonego słodu. Piwo o zdecydowanej goryczce pochodzącej od szlachetnych angielskich chmieli.”
Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże piwowarskie.
Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,5% wag.
Barwa ciemnobrunatna, pod światło widoczne rubinowe przebłyski.
Piana beżowa, średnio-obfita o grubych pęcherzach. Opada w miarę powolnie do cieniutkiej, nierównej kołderki. Umiarkowanie oblepiła szkło.
Nasycenie z tych słabszych.
Zapach nawet ciekawy. Początek to suszone śliwki przechodzące w palony słód z odrobiną kawy i czekolady.
W smaku na początku kawowy kwasek. Następnie nieco palonki połączonej z subtelnym karmelem. Wyraźne nutki owocowe i niczego sobie, bardzo fajna goryczka. Tak do końca to owe piwko stoutem nie jest moim zdaniem, ale przyznać trzeba, że pije się je nad wyraz przyjemnie. Godne polecenia.
Mocne 8 punktów.
Opinia: Sten
14/08/2014