Grybów: Pilsweizer - Wujek Sam

Pilsweiser S.A. Grybów.

True American IPA. Piwo fermentowane w otwartych kadziach, lagerowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słody: pilzneński, wiedeński, karmelowy; chmiele: Magnum, Simcoe, Cascade, Citra; drożdże Safale US-05.

Zawartość alkoholu: 6% obj., ekstraktu: 15,1% °, IBU-70.

Barwa herbaciano - miedziana, bardzo subtelnie mętna.

Piana bladokremowa, cieniutka. Przy intensywnym nalewaniu raptem centymetrowy kożuszek uzyskałem. Zaczęła się rwać po kilku łykach i stan ten utrzymał się do końca. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie znikome.

Zapach słabiutki jak na IPA. Odrobina żywicy, subtelny wielce słód, za to nieco więcej masełka.

Smak gorzkawy i to jest plus, ale bez wyrazu. Pojawia się też sporo kwasku z lekką owocową, cytrusową nutką. Jest też i masełko i to nie małe. Sosnowa żywica zdecydowanie za słaba jak na mój gust. Finisz goryczkowy. Jak na IPA, to szału nie ma, ale zważywszy na dotychczasowe dokonania producenta, to uważam, że to jedne z lepszych wyrobów z Grybowa.

Bardzo słabiutkie 7 punktów, ze wskazaniem na mocne 6.

Opinia: Sten
14/06/2014

encyklopedia/piwa/grybow_pilsweizer_wujek_sam.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:26 (edycja zewnętrzna)