Doctor Brew - Barley Wine

Wyprodukowano na zlecenie Doctor Brew w Browarze Bartek, Gołuchów.

Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słody jęczmienne: pilzneński i karmelowy, ekstrakt słodowy; chmiele: Ella, Mosaic, Amarillo, Centennial; drożdże.

Zawartość alkoholu: 10,5% obj., ekstraktu: 24% wag., IBU-80.

Barwa bursztynowa o miedzianym odcieniu. Umiarkowanie mętna.

Piana kremowa, obfita i gęsta oraz trwała. Do końca utrzymała się nierówna kołderka. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie nieco niższe niż średnie.

Zapach chmielowy z odrobiną cytrusów oraz tropikalnych owoców. Jest też niczego sobie nutka kwiatowa oraz przyjemny winny aromacik.

W smaku, na początku owoce przeplecione z winem i subtelną wielce słodyczą. Przechodzi w delikatny słód, a następnie w chmielową, niespecjalnie mocną goryczkę. Alkohol pojawia się dopiero po przełknięciu, przyjemnie rozgrzewając wnętrzności, a po paru minutach uderza i do głowy. Jak dla mnie rewelacyjne piwo i szkoda tylko, że rozlano ok. 5 tysięcy butelek.

Oczywiście 10 punktów.

Opinia: Sten
25/01/2015

encyklopedia/piwa/doctor_brew_barley_wine.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:25 (edycja zewnętrzna)