Browar na Jurze Zawiercie. Kod kreskowy: 59053310260621).
Składniki: woda źródlana; słód pilzneński; chmiele: Marynka, Hallertauer; cukier trzcinowy, hibiskus, świeży imbir, cynamon, skórka słodkiej pomarańczy, macierzanka, goździk, gwiazdka anyżu, kardamon; drożdże US-04. Alkohol - 6,5 % obj.Warka do 05.08.2019
Ale Szopka to piwo, które producenci polecają spożywać zarówno na zimno jak i w wersji grzanej.
Test na zimno:
Piwo lekko zamglone.
Barwa miedziano - brunatna.
Piana średnio obfita, jasno różowa, dość drobna i przeciętnie trwała. Opada w kilka minut do cienkiej warstewki; ładnie i bogato oblepia szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach dość intensywny i złożony. Czuć całą gamę przypraw korzennych.
W smaku piwo treściwe i również złożone. Z jednej strony słodkie, goździkowo - cynamonowe, z drugiej strony czuć wiele przypraw korzennych. Do tego nieco kwasku. Goryczka niezbyt mocna, nie za bardzo może się przebić. Po przełknięciu piwo lekko rozgrzewa. W sumie smaczne piwo.
7,5 punktu.
Opinia: j24
27/04/2019
Kod kreskowy, skład i parametry bez zmian.
Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.
Warka do: 11.03.2024.
Test na zimno
Barwa rubinowa, leciutko zamglona.
Piana różowa, cienka o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do grubej warstewki. Pokaźną koronką osiadła na ściance szklanki.
Nasycenie średnie.
Zapach zdominowany przez korzenne przyprawy. Cytrusy i maliny. W tle śladowy słód.
Smak słodki, owocowy z maliną i z niewielkim słodem. Wyraźny imbir i kardamon oraz cynamon. Mniej goździka i anyżu. Kwasek cytrusów i niewielka ziołowa goryczka. Piwo typowo świąteczne, piernikowe i rozgrzewające. Moim zdaniem trochę za słodkie.
7 punktów.
Test na ciepło
Piwo podgrzane do temperatury 80° C.
Barwa rubinowa, mętna.
Piana różowa, gęsta i obfita o drobniutkich pęcherzykach. Opadła do pierścienia. Gęstą koronką osiadła na szkle.
Nasycenie znikome z tendencjami spadkowymi do zera.
Zapach cynamonu, anyżu i imbiru. Mniej goździka i kardamonu. Jęczmień i subtelne cytrusy.
Smak kwaskowy, cytrusowy z wyraźną skórką pomarańczy. Słodyczy zdecydowanie mniej. Przyprawy korzenne wyraziste. Na pierwszym planie cynamon, anyż i imbir. Wyraźny kardamon i mniej goździka. Goryczka stała się wyraźna i długotrwała, choć na podniebieniu utrzymuje się pomarańczowy kwasek. Wersja na ciepło zdecydowanie lepsza i niesamowicie rozgrzewająca, co długo czuć w trzewiach.
8 punktów.
Opinia: Sten
28/01/2024