Browar Browanza. Kod kreskowy: 59066605680871). Wyprodukowane w Szczyrzyckim Browarze Restauracyjnym „Marysia”.
Typ: White IPA. Hybryda piwa pszenicznego w stylu belgijskim oraz AIPA. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Najlepiej spożyć przed: 31-10-2017.
Skład: woda, słód jęczmienny Pale Ale, słód pszeniczny.
Dodatki: płatki pszenne, płatki ryżowe, chmiele: Amarillo, Citra, Pacyfica, Jarrylo. Drożdże US-05.
Alk. 6,6 % obj. 16° BLG.
Kolor: słomkowy. Zamglone. Piana drobna, biała, obfita. Pozostaje w formie znacznego kożuszka, pozostawiając nieregularne ślady na szkle.
Nasycenie Średnie.
Zapach: delikatny, słodowo-owocowy, silniejszy w szklance.
Smak: wyraźna goryczka z akcentem cytrusów i ziół. Zalega długo. Goryczkę wzmacniają akcenty korzenne. Trochę chyba za nachalnie. Na końcu wyczuwalna niewielka słodycz, najpierw przyjemna ale potem trochę jakby mdła. W sumie ciekawe przeżycie, choć dla mnie wszystkie mieszańce budzą wątpliwości. Tutaj jednak bardziej AIPA. Na dnie butelki odrobina osadu drożdżowego, tak jak powinno być.
Niewątpliwie 7 punktów się należy. Tym bardziej, że niepasteryzowane.
Opinia: Naj
09/09/2017