Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.
— |
encyklopedia:piwa:broumov_olivetinsky_opat_pepr [2024/03/26 15:37] (aktualna) |
||
---|---|---|---|
Linia 1: | Linia 1: | ||
+ | ====== Broumov - Olivětinský Opat Pepř ====== | ||
+ | Pivovar Broumov, Czechy. | ||
+ | {{ :encyklopedia:piwa:b:broumov_olivetinsky_opat_pepr.jpg?nolink|}} | ||
+ | |||
+ | Piwo pasteryzowane. | ||
+ | |||
+ | Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel żatecki, ekstrakt czarnego pieprzu, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy. | ||
+ | |||
+ | Zawartość alkoholu: 5% obj., ekstraktu: 11,99% wag. | ||
+ | |||
+ | Barwa jasnozłota, subtelnie mętna. | ||
+ | |||
+ | Piana biała, z tych cieńszych. Po kilku łykach pozostała po niej tylko cieniutka opaska wokół ścianki. Symbolicznie oblepiła szkło. | ||
+ | |||
+ | Nasycenie średnie. | ||
+ | |||
+ | Zapach intensywnie pieprzowy (aż kręci w nosie przy wąchaniu). W tle nieco słodu przeplecionego z chmielem. | ||
+ | |||
+ | Smak słodowy. To na początku. Następnie daje o sobie znać pieprz i im piwo cieplejsze, tym pieprzu jest więcej. W tzw międzyczasie pojawia się trochę kwasku oraz goryczka. Ciekawy piwny eksperyment. Wydaje mi się, że piwo sprawdziłoby się przy katarze. Świetnie przeczyszcza nozdrza. | ||
+ | |||
+ | Subiektywne 7 punktów. | ||
+ | |||
+ | Opinia: Sten\\ | ||
+ | 28/06/2015 |