Brodacz - Lajt

Uwarzono w Browarze Kościerzyna przez Browar Brodacz.

Hoppy Milk Session Ale. Piwo jasne, niefiltrowane, niepasteryzowane.

Skład: woda; słód pilzneński; słód wiedeński; płatki owsiane; laktoza; słód Carapils; chmiele: Equinox, Zeus, Citra; drożdże S-33.

Zawartość alkoholu: 3,8% obj., ekstraktu: 10% wag. Warka do: 11.2018.

Barwa słomkowo - jasnozłocista, mętna.

Piana biała, bardzo obfita i nad wyraz gęsta o różnej wielkości pęcherzykach. Opadła do pokaźnej czapy. Szkło oblepiła symbolicznie.

Nasycenie większe od średniego.

Zapach iglaków wymieszanych z owocami cytrusowymi i tropikalnymi. Leciutki jogurcik i nutki słodowe.

Smak wytrawny Dominuje cytrusowy kwasek i całkiem sporo żywicy. Małe co nieco owoców tropikalnych i gładkość płatków. Baza słodowa słabo zaznaczona. Na finiszu solidna dawka goryczki długo pieszczącej podniebienie. Zważywszy na parametry, wspaniałe piwo z charakterem. Dodatkowo ze względu na niewielką ilość cukru (1,1g/100 ml) może być spożywane przez ludzi mających problemy z cukrem.

Mocne 8 punktów.

Opinia: Sten
26/05/2018

encyklopedia/piwa/brodacz_lajt.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:53 (edycja zewnętrzna)