Wyprodukowano na zlecenie Browaru Brodacz przez Browary Regionalne Wąsosz1).
Columbus IPA. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, wiedeński, pszeniczny, karmelowy; chmiel Columbus; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 5,7% obj., ekstraktu: 14° Blg, IBU-55.
Barwa miedziana, mętna.
Piana jasnokremowa, cienka. Zredukowała się do porwanej warstewki. Szkło oblepiła koronkowo.
Nasycenie większe niż średnie ze wskazaniem na większe.
Zapach mało intensywny. Słód z pieczywem, odrobina karmelu i chmielu.
Smak słodowy. Tu też sporo pieczywa. Cytrusowy kwasek, delikatny karmel i spora dawka mocnej w odbiorze goryczki o ziołowym posmaczku, przeplecionej z kwaskiem. Całkiem fajne to piwo.
W moim przekonaniu na 8 punktów zasłużyło.
Opinia: Sten
11/12/2015