Bad Brewer, Włochy.
Alkohol: 4,5% obj. Plato: 10.6. IBU: 24.
Skład: woda, słód jęczmienny (jasny), chmiel (Hersbrucker, Mittelfrueh). Chmielenie na sucho: Hersbrucker i Cascade.
(na kontrze brak w składzie drożdży, zarówno w j.włoskim, jak i angielskim… Są za to uwzględnione na nalepce dystrybutora).
Piana jasnokremowa. Średnio zbita. Redukuje się do kilkumilimetrowej warstwy. Rwie się, niknie. Odrobina pozostaje na szkle.
Kolor: jasnobursztynowe, delikatnie mętne.
Zapach chmielowo - owocowy, przechodzący w ziołowy. Następnie pojawiają się przyjemniejsze aromaty; coś jakby cytrusy czy skórka żytniego chleba.
Piwo goryczkowe z chlebowym zakończeniem. Kwaskowe. Ale nie smakuje mi… Poprzednie z Bad Brewer było zdecydowanie lepsze.
Zbyt kwaskowe, niemiła w odbiorze goryczka. Przypomina tzw. masówkę…
Nie tędy droga Panowie browarnicy!
Za chlebowy finisz plus.
6 punktów.
Opinia: moondriver
13/01/2016