Zubr Premium

Browar Zubr w Preszowie.

Skład: woda pitna, słód jęczmienny, cukier, chmiel, ekstrakt chmielowy i E3001).

Zawartość alkoholu: 5,1%. Ekstraktu nie podano, ale można mniemać, że ok. 12%.

Barwa bursztynowa. Piana biała, zanikająca. Coś tam po obrzeżach kufelka się snuje w ilościach śladowych.

Zapach chmielowy i jakiś taki zbyt intensywny. Lepiej spożywać na wdechu.

Smak również chmielowy, znaczy goryczkowy, z odrobiną słodowatości, jak dla mnie dziwnie wodnisty. Po pewnym czasie na podniebieniu zostaje kwasek, zbyt intensywny - dodam. Zupełnie nie czuć cukru, o którym wspominają w składzie.

Jak na czeskie piwo to w sumie żadna rewelacja.

5 punktów.

Opinia: Sten
20/11/2010

1)
Kwas askorbinowy, witamina C – organiczny związek chemiczny z grupy witamin, przeciwutleniacz stosowany jako dodatek do żywności.
encyklopedia/piwa/zubr_premium.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:33 (edycja zewnętrzna)