Zindorf - Landweizen Hefetrüb

Brauerei Zirndorf GmbH, Niemcy.

Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny (röstmalzbier - może ktoś przetłumaczy?)1) drożdże, ekstrakt chmielowy.

Zawartość alkoholu: 5,1%.

Barwa miedziano herbaciana, mętna, widać drożdżowe kłaczki.

Piana jasno kremowa. Przy nalewaniu bardzo obfita, gęsta i zbita. Opada pomału do trwałej, kilkumilimetrowej kołderki. Znikoma jej część osadza się na szkle.

Nasycenie umiarkowane.

Zapach goździkowy z nutami drożdżowo słodowymi.

W smaku dość delikatne i wytrawne. Dominuje banan, nieco goździków, całkiem sporo słodu i drożdży. Umiarkowany kwasek owocowy połączony z takąż goryczką. W sumie piwo to jakby jest inne od klasycznych pszeniczniaków, a przez to ciekawe.

Minęła już prawie godzina od spożycia powyższego piwa i nadal na podniebieniu utrzymuje się wielce miły melanż kwasku i goryczki. Rewelka.

Polecam.

9 punktów

Opinia: Sten
20/03/2012



Jak się okazuje też już Sten opisał. Co do składu to tak – tam ma być palonka… W sumie przełożyła się ona tylko na kolor. Piwko mętne, barwy podpalanej pomarańczy z całkiem zgrabną, gęstą pianą. W zapachu najlepiej wyrażona jest nuta bananowa, dopiero po niej pojawia się słód i na końcu słabiutkie przyprawy. Smaczy podobnież – owoc, czyli banan z następującym po nim sporym, jakby cytrusowym kwaskiem, a w tym wszystkim swoje miejsce próbują znaleźć słód i przyprawy. Te ostatnie z każdym łykiem powoli zyskują na wyrazistości.

7 punktów.

Opinia: Wojciechus
14/09/2012

1)
Tłumaczenie: röstmalzbier - słód palony.
encyklopedia/piwa/zindorf_landweizen_hefetrub.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:03 (edycja zewnętrzna)