Piwowarnia Ziberta, Fastiw, Ukraina.
Skład: woda, słód jęczmienny jasny, syrop maltozowy, chmiel.
Zawartość alkoholu: 4,9%, ekstraktu: 11,5%.
Barwa jasno złota.
Piana biała, obfita. Opada szybko do cieniutkiej. trwałej warstewki, subtelnie oblepiając szkło.
Nasycenie solidne. Czuć w nozdrzach.
Zapach intensywnie słodowy.
Smak kwaskowy z ostrym słodem i małym co nieco chleba. Goryczka pojawia się po długiej chwili, jednak tłumiona jest przez słód i kwasek. Pojawiają się też delikatne nuty owocowe, ale trzeba się ich wręcz doszukiwać. Piwo przeciętne w górnych stanach przeciętności.
6 punktów.
Opinia: Sten
03/07/2012
Tym razem producentem jest Obolon, Kijów, Ukraina.
Piwo jasne pasteryzowane.
Skład: woda, słód, jęczmień, granulat chmielowy, ekstrakt chmielowy.
Zawartość alkoholu: 4,4% obj., ekstraktu: 11,0% wag.
Barwa ciemnosłomkowa, klarowna. Piana biała, średnio - obfita. Opadła ze słyszalnym sykiem do porwanego kożuszka. Nierównomiernie oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach znikomy. Lekko zleżały słód i w sumie nic więcej.
Smak kwaskowy z wyczuwalnym jabłkiem. Nieco słodu i symboliczna goryczka, przełamana powracającym kwaskiem. Piwo sprawia wrażenie nieco chemicznego.
Tym razem nie więcej, jak 3 punkty.
Opinia: Sten
20/11/2016
Test Soni:
Kolor przejrzysty, złoty. Piana w mojej szklance niewielka i krótkotrwała. Bardzo szybko zniknęła. Zapach lekko kwaskowy, pachnie trochę jak Altacet (przepraszam). Smak delikatny, taki słodko słodowy i lekko kwaskowy i w sumie nijaki. Nagazowanie średnie.
4 punkty.