Zibert - Світле

Piwowarnia Ziberta, Fastiw, Ukraina.

Skład: woda, słód jęczmienny jasny, syrop maltozowy, chmiel.

Zawartość alkoholu: 4,9%, ekstraktu: 11,5%.

Barwa jasno złota.

Piana biała, obfita. Opada szybko do cieniutkiej. trwałej warstewki, subtelnie oblepiając szkło.

Nasycenie solidne. Czuć w nozdrzach.

Zapach intensywnie słodowy.

Smak kwaskowy z ostrym słodem i małym co nieco chleba. Goryczka pojawia się po długiej chwili, jednak tłumiona jest przez słód i kwasek. Pojawiają się też delikatne nuty owocowe, ale trzeba się ich wręcz doszukiwać. Piwo przeciętne w górnych stanach przeciętności.

6 punktów.

Opinia: Sten
03/07/2012




Tym razem producentem jest Obolon, Kijów, Ukraina.

Piwo jasne pasteryzowane.

Skład: woda, słód, jęczmień, granulat chmielowy, ekstrakt chmielowy.

Zawartość alkoholu: 4,4% obj., ekstraktu: 11,0% wag.

Barwa ciemnosłomkowa, klarowna. Piana biała, średnio - obfita. Opadła ze słyszalnym sykiem do porwanego kożuszka. Nierównomiernie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach znikomy. Lekko zleżały słód i w sumie nic więcej.

Smak kwaskowy z wyczuwalnym jabłkiem. Nieco słodu i symboliczna goryczka, przełamana powracającym kwaskiem. Piwo sprawia wrażenie nieco chemicznego.

Tym razem nie więcej, jak 3 punkty.

Opinia: Sten
20/11/2016

Test Soni:
Kolor przejrzysty, złoty. Piana w mojej szklance niewielka i krótkotrwała. Bardzo szybko zniknęła. Zapach lekko kwaskowy, pachnie trochę jak Altacet (przepraszam). Smak delikatny, taki słodko słodowy i lekko kwaskowy i w sumie nijaki. Nagazowanie średnie.

4 punkty.

encyklopedia/piwa/zibert_switle.txt · ostatnio zmienione: 2020/12/22 10:12 (edycja zewnętrzna)