Piwowarnia Ziberta, Fastiw, Ukraina.
Skład: woda, słód jęczmienny jasny, syrop maltozowy, chmiel.
Zawartość alkoholu: 5,6%, ekstraktu: 13,0%.
Barwa złocista, delikatnie bardzo mętnawa.
Piana mizerna - 2 - 3 milimetry, w oka mgnieniu pozostaje po niej porwana opaska wokół ścianki kufla, nędzne resztki oblepiają szkło.
Nasycenie spore.
Zapach lekko słodowy.
W smaku wytrawne, choć nazbyt wodniste. Dominuje słód z lekkimi nutkami słodyczy i kwasku. Goryczka śladowa. Pojawia się na chwilę i po kolejnej znika, choć pojawia się ponownie i to na dłużej, jak piwo nabierze nieco temperatury.
Wypić można i owszem.
PS. Wersja butelkowa, którą testowaliśmy z Niziołem z tzw. gwinta, wydawała mi się o wiele bardziej pełniejsza w smaku.
6 punktów.
Opinia: Sten
21/06/2012