Browar Zamkowy Racibórz.
Moja butelka pozbawiona jest kontry, zatem brak informacji o składzie i zawartości alkoholu.
Co ciekawe na oficjalnej stronie browaru to piwo nie istnieje.
Nieoficjalnie piwo ma 7% zawartości alkoholu.
Barwa ciemnego złota.
Piana biała, średnia i krótkotrwała. Maleńkie jej wysepki utrzymują się mniej więcej przez kilka minut, po czym i one nikną.
Nasycenie umiarkowanie mocne.
Zapach jakiś taki sztuczny, trudny do określenia. W tle nuty alkoholowe.
W smaku niestety alkoholowo słodkie, a nawet bardzo słodkie, nieco metaliczności i bardzo delikatnego kwasku. Wyczuwa się też małe co nieco nutek owocowych, ale czemuś nie jestem w stanie ich zidentyfikować. Goryczka krótkotrwała i też taka bez wyrazu.
W sumie nic specjalnego.
4/5 punktów.
Opinia: Sten
21/12/2011
Zmieniona nieco krawatka.
Tym razem piwo posiadało kontrę, więc uzupełnię parametry.
Skład: woda, słód jęczmienny jasny i kolorowy, chmiel goryczkowy i aromatyczny.
Zawartość alkoholu: 7,0% obj., ekstraktu: 15% wag.
„Tradycyjne piwo, fermentowane w otwartych kadziach i leżakujące w tankach przez okres ponad miesiąca.”
Tym razem piana bardziej trwała. Do końca utrzymał się minimalny kożuszek.
W zapachu oprócz słodu z pieczywkiem, daje się wyczuć nieco palonki.
Smak podobny do poprzedniego testu. Generalnie piwo wydaje mi się być lepsze niż poprzednio.
Dlatego też tym razem 6 punktów.
Opinia: Sten
01/11/2014