Zakładowy - Dobre Połączenie #1

Browar Zakładowy, Poniatowa. Kod kreskowy: 59077531708731).

Coconut Chocolate Pastry Stout. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody:jęczmienny, pszeniczny; laktoza; ziarna kakaowca;płatki kokosowe; chmiel; drożdże.

Zawartość alkoholu: 7,5% obj., ekstraktu: 19% wag. Warka nr 2 do: 21.06.2022.

Barwa brunatna z niewielkimi rubinowymi przebłyskami przy dnie szklanki.

Piana beżowa, obfita i bardzo gęsta z przewagą drobnych pęcherzyków. Zredukowała się do cienkiej warstewki. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie średnie.

Zapach mlecznej czekolady z kokosem i kawą. Trochę laktozy i palonki.

Smak ja na pastry stouta zanadto kwaskowy. Ów kwasek jest zarówno od kawy, jak i owoców oraz laktozy. Wyraźna mleczna czekolada i sporo kokosa, nieco tłumiących kwasek. Palonka i ciemne pieczywo. Goryczka na średnim poziomie. Alkohol nieco gryzie w przełyku. Moim zdaniem niewiele tu pastry. Akcentów ciasteczkowych zupełnie brak. Piwo zdominował kwasek.

5 punktów.

Opinia: Sten
11/06/2022

1)
Browar Zakładowy Bartłomiej Czarnomski, ul. Przemysłowa 43, 24-320 Poniatowa.
encyklopedia/piwa/zakladowy_dobre_polaczenie_1.txt · ostatnio zmienione: 2022/06/12 07:58 (edycja zewnętrzna)