Browar Zakładowy, Poniatowa. Kod kreskowy: 59077531708731).
Coconut Chocolate Pastry Stout. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody:jęczmienny, pszeniczny; laktoza; ziarna kakaowca;płatki kokosowe; chmiel; drożdże.
Zawartość alkoholu: 7,5% obj., ekstraktu: 19% wag. Warka nr 2 do: 21.06.2022.
Barwa brunatna z niewielkimi rubinowymi przebłyskami przy dnie szklanki.
Piana beżowa, obfita i bardzo gęsta z przewagą drobnych pęcherzyków. Zredukowała się do cienkiej warstewki. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie średnie.
Zapach mlecznej czekolady z kokosem i kawą. Trochę laktozy i palonki.
Smak ja na pastry stouta zanadto kwaskowy. Ów kwasek jest zarówno od kawy, jak i owoców oraz laktozy. Wyraźna mleczna czekolada i sporo kokosa, nieco tłumiących kwasek. Palonka i ciemne pieczywo. Goryczka na średnim poziomie. Alkohol nieco gryzie w przełyku. Moim zdaniem niewiele tu pastry. Akcentów ciasteczkowych zupełnie brak. Piwo zdominował kwasek.
5 punktów.
Opinia: Sten
11/06/2022