Zakładowy - 200% Normy

Browar Zakładowy, Poniatowa.

Imperialne kwaśne owocowe Ale. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.

Skład: woda; słody: jęczmienny, pszeniczny; owoce: aronia, czarna porzeczka, jeżyna, jagoda; chmiel; drożdże; zakwaszone bakteriami: L Plantarum i L Rhamnosus.

Zawartość alkoholu: 8,4% obj., ekstraktu: 19% wag. Warka nr I do: 05.02.2019.

Barwa różowa wpadająca w czerwoną, zamglona.

Piana różowa, cieniutka o drobnych pęcherzykach. Opadła do cienkiej opaski. Drobniutką, rwącą się koronką osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie całkiem spore.

Zapach owocowego jogurtu z dominacją porzeczki i aronii.

Smak intensywnie kwaskowy, zdominowany przez owoce. Prym wiedzie czarna porzeczka i aronia. Jagód i jeżyny czemuś nie odnotowałem. Delikatny jogurcik, a po dłuższej chwili dają o sobie znać słody z delikatnym chlebowym posmaczkiem. Alkohol zdradliwy wielce. W smaku zupełnie niewyczuwalny, ale do głowy uderza na dobrą chwilę. Goryczki praktycznie brak. Takie to piwo i nie piwo zarazem. Bardziej przypomina mi półwytrawne musujące wino. Nie mniej jednak jest dobre. Można spróbować jako ciekawostkę, choć ostrzegam, że jest mocno kwaśne.

7 punktów.

Opinia: Sten
20/12/2018

encyklopedia/piwa/zakladowy_200_normy.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:03 (edycja zewnętrzna)