Browar Wrzos, Ustroń. Kodu kreskowego brak.
Piwo jasne dolnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane. Leżakowane 35 dni.
Zawiera słód pilzneński, monachijski, Carapils.
Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 13,1% wag. Warka do: 20.02.2023.
Barwa złocista, mglista. Na dnie flaszki pozostał psory osad drożdżowy.
Piana biała, przybrudzona, średnia o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się do pierścienia. Na szkle pozostawiła kilka plamek.
Nasycenie mniejsze od średniego.
Zapach słodowy, taki jakby trochę nieświeży z wyczuwalnym pieczywem. Wyczuwa się też śladowe ziółka.
Smak słodowy z chlebem i drożdżami. Owocowy kwasek z jabłkowym posmaczkiem i średnia goryczka z minimalnymi ziółkami. Taki bardziej lager, niż pils. Tak mi się wydaje, że to kolejna wersja opisywanych wcześniej pilsów z tego browaru.
5 punktów.
Opinia: Sten
17/09/2022