Wrężel - WIPA

Browar Wrężel, Zarzecze.

Wheat India Pale Ale. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słód jęczmienny Pale Ale, słód pszeniczny jasny; cukier; chmiel: Columbus, Citra, Exvinox; drożdże Safale - Fermentis US-05.

Zawartość alkoholu: 6,3% obj., ekstraktu: 15,5 plato, IBU-72, EBC - 8.

Barwa jasnopomarańczowa, mętna.

Piana biała, średnia i mało trwała. Opadła do porwanej warstewki. Przyzwoicie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowane.

Zapach amerykańskich chmieli z dominacją żywicy i ciut mniejszymi w odbiorze cytrusami. W wielce odległym tle odrobina goździka.

Smak wytrawny. Prym wiedzie żywiczno - cytrusowa goryczka, która skutecznie gasi wszelkie inne doznania. Zupełnie brak akcentów pszenicznych.

Moim zdaniem piwko nazbyt przechmielone, dlatego też tylko 6 punktów.

Opinia: Sten
15/06/2015



Tym razem w nowej szacie graficznej, a i nazwa się w pełni rozwinęła.

Jedyną zmianą jest zwiększone o jeden punkt EBC, które obecnie wynosi 9.

Doznania aromatyczno - smakowe bez zmian. Takoż i punktacja końcowa.

Opinia: Sten
03/09/2016

encyklopedia/piwa/wrezel_wipa.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:03 (edycja zewnętrzna)