Warzone przez Browar Wrężel w Browarze Zarzecze.
Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, pilzneński; słód pszeniczny jasny; chmiel: Simcoe, Columbus, Mosaic, Crystal; drożdże Safale - Fermentis US-05.
Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 12,0% wag., IBU-42.
Barwa ciemnego złota, zamglona.
Piana biała, nieco przybrudzona, średnia i gęsta. Opadła do cieniutkiej kołderki. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach owocowy. Sporo cytrusów i nieco mniej tropików. Dają też o sobie znać gotowane warzywa i lekki aromat siarki.
Smak półwytrawny. Sporo cytrusowego kwasku z odrobiną słodyczy owoców tropikalnych. Delikatny słód i ciekawa w odbiorze goryczka, niezbyt mocna, acz wyrazista i długotrwała. Piwo orzeźwiające i gdyby nie miało wspomnianych wad w aromacie, byłoby bardzo dobre.
Dlatego też tylko 6 punktów.
Opinia: Sten
19/09/2016