Wrężel - Summer Ale

Warzone przez Browar Wrężel w Browarze Zarzecze.

Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, pilzneński; słód pszeniczny jasny; chmiel: Simcoe, Columbus, Mosaic, Crystal; drożdże Safale - Fermentis US-05.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 12,0% wag., IBU-42.

Barwa ciemnego złota, zamglona.

Piana biała, nieco przybrudzona, średnia i gęsta. Opadła do cieniutkiej kołderki. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach owocowy. Sporo cytrusów i nieco mniej tropików. Dają też o sobie znać gotowane warzywa i lekki aromat siarki.

Smak półwytrawny. Sporo cytrusowego kwasku z odrobiną słodyczy owoców tropikalnych. Delikatny słód i ciekawa w odbiorze goryczka, niezbyt mocna, acz wyrazista i długotrwała. Piwo orzeźwiające i gdyby nie miało wspomnianych wad w aromacie, byłoby bardzo dobre.

Dlatego też tylko 6 punktów.

Opinia: Sten
19/09/2016

encyklopedia/piwa/wrezel_summer_ale.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:03 (edycja zewnętrzna)