Warzone przez Browar Wrężel w Browarze Zarzecze.
Piwo rzemieślnicze, pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: słody Weyerman: Wiedeński, Monachijski II, Carahell, Pilzneński, Caramunich III, Carafa special III; chmiel: Hallertau Magnum, Hallertauer Hersbrucker; drożdże Fermentis W-34/70.
Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 13,1% wag., EBC-22,0., IBU-25,4.
Barwa bursztynowo - rubinowa, lekko mętnawa.
Piana jasnobeżowa, średnia i stosunkowo gęsta. Zredukowała się do opaski wokół ścianki. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie z tych niższych.
Zapach słodowy z przyjemnym aromatem chmielowym i delikatną nutką kwiatowo - owocową.
W smaku dominuje słód z minimalnym kwaskiem. Przechodzi w zioła oraz subtelne owoce i kwiaty. Goryczka nie specjalnie intensywna z wyczuwalnymi ziołami, stanowi całkiem przyjemne zakończenie. Nad wyraz dobre marcowe piwko, mające w sobie sporo uroku. Polecam.
Mocne 8 punktów.
Opinia: Sten
24/09/2014