Wyprodukowane przez Browar Wrężel w Browarze Zarzecze.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane, górnej fermentacji.
Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, monachijski, czekoladowy, Special W, Carafa Typ III, karmelowy 300, barwiący; płatki jęczmienne; płatki owsiane; chmiel: Chinook, Centennial, Columbus; drożdże S-04.
Zawartość alkoholu: 11,5% obj., ekstraktu: 24,5% wag. IBU-100. Warka do: 26.10.2020.
Barwa czarna, nieprzejrzysta.
Piana ciemnobeżowa, cienka o drobnych pęcherzykach. Opadła do cieniutkiej opaski. Niewielką koronką odlepiła ściankę szklanki.
Nasycenie z tych mniejszych.
Zapach czekolady i wanilii. Nieco kawy i likierowy alkohol oraz dębowe nutki z muśnięciem whisky.
W smaku na początku sporo słodyczy. Wiśnie w likierze i czekoladzie oraz wanilia. Następnie subtelny kawowy kwasek i nieco ściągające podniebienie dębowe taniny. Alkohol dość intensywny, trochę gryzący. Pewnie po leżakowaniu się ułoży. Goryczka pojawia się w chwilę po przełknięciu, jest solidna i długotrwała, ale czy ma deklarowane 100 IBU, to nie jestem przekonany do końca. Wyczuwa się w niej sporo ziółek. Bez mała rewelacyjny ten stout.
8,5 punktu.
Opinia: Sten
25/12/2018