Warzone przez Browar Wrężel w Browarze Zarzecze.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, pilzneński, barwiący; słody żytnie: żytni, żytni czekoladowy; chmiele: Columbus, Equinox, Citra, Mosaic, Magnum; mech irlandzki; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 13,1% wag., IBU-50.
Barwa bez mała czarna z niewielkimi rubinowymi przebłyskami.
Piana beżowa, dość obfita. Opadła do cienkiej kołderki zwieńczonej grzybkiem. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.
Nasycenie średnie.
Zapach to mieszanka kawy i czekolady z odrobiną żywicy. Jest też niewielka paloność.
Smak kawowy ze sporym kwaskiem, w którym kawa miesza się z owocami cytrusowymi. Niewielka nutka palona. Nieco żywicy, a na finiszu niezła goryczka. W chwilę po przełknięciu wyczuwa się gorzką czekoladę. Akcentów żytnich niewiele, no może poza minimalną oleistością. Można i owszem spróbować to piwo, ale wielkich rewelacji w doznaniach nie ma. Nie mniej jednak jest dobre.
7 punktów.
Opinia: Sten
07/12/2016