Wrężel - American Black Rye Ale

Warzone przez Browar Wrężel w Browarze Zarzecze.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, pilzneński, barwiący; słody żytnie: żytni, żytni czekoladowy; chmiele: Columbus, Equinox, Citra, Mosaic, Magnum; mech irlandzki; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 13,1% wag., IBU-50.

Barwa bez mała czarna z niewielkimi rubinowymi przebłyskami.

Piana beżowa, dość obfita. Opadła do cienkiej kołderki zwieńczonej grzybkiem. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie średnie.

Zapach to mieszanka kawy i czekolady z odrobiną żywicy. Jest też niewielka paloność.

Smak kawowy ze sporym kwaskiem, w którym kawa miesza się z owocami cytrusowymi. Niewielka nutka palona. Nieco żywicy, a na finiszu niezła goryczka. W chwilę po przełknięciu wyczuwa się gorzką czekoladę. Akcentów żytnich niewiele, no może poza minimalną oleistością. Można i owszem spróbować to piwo, ale wielkich rewelacji w doznaniach nie ma. Nie mniej jednak jest dobre.

7 punktów.

Opinia: Sten
07/12/2016

encyklopedia/piwa/wrezel_american_black_rye_ale.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:03 (edycja zewnętrzna)