Uwarzone dla: Browar Wojcieszów Sp. z o.o., Legnica - prawdopodobnie w browarze Rohozec, Czechy.
Piwo jasne pasteryzowane.
„W oparciu o recepturę Ferdinanda Ungera z 1850 r. Piwo naturalne, warzone jak nakazuje tradycja z wody, słodu i chmielu. Dla zapewnienia właściwej harmonii smaku, fermentuje w otwartych kadziach i długo leżakuje w zgodzie z siłami natury.”
Zawartość alkoholu: 4,2% obj.
Barwa ciemnego złota, delikatnie mętna.
Piana biała, wpadająca w subtelnie kremową, średnia. Opadła do minimalnej, nierównej kołderki. Dość obficie oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach intensywnie słodowy z chlebowym aromatem i lekko nieprzyjemną nutą, trudną do określenia. W tle odrobina chmielu.
Smak na początku słodowy z wyczuwalnym pieczywem. Goryczka dość intensywna z wyraźnymi nutami chmielowo - ziółkowymi. Pojawia się też nieco kwasku, ale to zjawisko krótkotrwałe. Finisz goryczkowy, długotrwały i intensywny. Jak mi się zdaje, klasyka gatunku, czyli ma to wszytko, co pils mieć powinien i gdyby nie ten jakiś nie do końca przyjemny aromacik, ocena byłaby wyższa.
Tak, nie więcej jak 7 punktów.
Opinia: Sten
16/05/2014