Witnica - Piwo Klasztorne Opata

Producent - Browar Witnica S.A. według receptury dostarczonej przez Benedicite J.G. Opactwa Benedyktynów w Tyńcu.

Skład: słody jęczmienne (pilzneński, karmelowe), chmiel. Piwo pasteryzowane. Zawartość alkoholu 6,0% zawartość ekstraktu 12,7%.

Wyrób zareklamowany na etykiecie: „Piwo o głębokim bursztynowym kolorze, wyraźnym słodowym aromacie i łagodnym smaku z delikatnymi nutami goryczy i słodu. Unikalna receptura sprawia, że piwo przez cały czas delikatnie musuje, a zdobiąca je jasnokremowa piana długo utrzymuje się na złocistym napoju.”

Faktycznie - piana obfita, dość trwała, z lekko kremowym zabarwieniem. Pozostaje długo po wypiciu piwa na ściankach szklanki. Nasycenie średnie. Piwo klarowne. Barwa bursztynowa. Zapach słodowy choć niezbyt intensywny. W smaku dominuje goryczka - intensywna, choć nie nazbyt trwała na podniebieniu. Karmelu nie wyczułem.

W sumie to smakuje jak normalne jasne piwo z dawnych dobrych lat.

Moja ocena to 9 punktów.

Opinia: j24
15/02/2011

encyklopedia/piwa/witnica_piwo_klasztorne_opata.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:03 (edycja zewnętrzna)