Piwo warzone i wyprodukowane w kooperacji z Browarami Regionalnymi Wąsosz i Browarem Wiślanym, Warszawa.
Piwo pszeniczne, pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód pszeniczny, słód pilzneński, słód monachijski, słód karmelowy, drożdże, chmiel Iunga.
Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 12,8% wag.
Barwa złocisto - pomarańczowa, mętna.
Piana biała, średnia i gęsta. Opadła do półcentymetrowej kołderki. Symbolicznie oblepiła szkło.
Nasycenie spore. Bąbelki ostro pracują w szklance i szczypią w język.
Zapach taki nieco dziwny. Przeważa w nim chemia z rozpuszczalnikiem na czele. W tle nieco banana.
Smak też dziwny. Na początku nieco mydlany. Przechodzi w słód i drożdże z niewielkimi bananami. Goździki na granicy wyczuwalności. Goryczka spora, wybitnie trawiasta i nieco zalegająca. Pod koniec dają o sobie znać nuty apteczne. Na podniebieniu pozostaje mdława słodycz.
Nie więcej, jak 3 punkty.
Opinia: Sten
01/01/2017