Wielickie

Wyprodukowane przez Browar Południe dla: Browar Wielicki.

Piwo rzemieślnicze, wykonane z troską o wysokie walory smakowe. Pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pilzneński, słód karmelowy, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,5%, ekstraktu 12%.

Barwa złocista, lekko mętnawa.

Piana biała, średnia. Dość trwała, choć pod koniec kufla zaczęła się rwać.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowo-chmielowy.

Smak na początku kwaskowy. Następnie pojawia się słód i odrobina chmielu, plus jakiś trudny do określenia posmaczek. Goryczka umiarkowana i krótkotrwała. Zakończenie jak i początek, kwaskowe. Piwo z tych lekkich i wypijalne i nic ponadto. Skutecznie gasi pragnienie. Na lato może być.

6 punktów.

Opinia: Sten
30/05/2013



Wielickie - Wyprodukowano dla: Browar Wielicki (ale gdzie, to tym razem nie podano. Od czego są kody - z niego wynika, że piwo uwarzył Browar Witnica - 5902995000445).

Inne parametry i inny producent.

Piwo jasne pełne, pasteryzowane.

Skład uboższy w treści: woda, słód jęczmienny, chmiel.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 11% wag.

Barwa złocista, klarowna.

Piana biała, bardzo mizerna. Przy intensywnym nalewaniu uzyskałem centymetrową warstwę. Pod dwóch łykach pozostała już tylko cienka opaska, która po kilku łykach zniknęła. Minimalnie oblepiła szkło.

Nasycenie spore z tendencjami mocno spadkowymi.

Zapach słodowo - chmielowy z wyczuwalnymi nutami chlebowymi.

Smak słodowy z charakterystyczną słodyczą i sporą dawką pieczywa. Po chwili pojawia się odrobina kwasku, który dość szybko przechodzi w dość długą i nawet w miarę przyjemną goryczkę. Po ogrzaniu się piwa, daje się wyczuć nieco stęchlizny.

Piwo zaledwie wchodzi, zatem 5 punktów.

Opinia: Sten
07/03/2014

encyklopedia/piwa/wielickie.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:33 (edycja zewnętrzna)