Browar Kopyra & Browar Widawa.
Piwo jasne, górnej fermentacji, warzone z dodatkiem kawy, niepasteryzowane, niefiltrowane.
Receptura: Tomasz Kopyra.
Skład: woda, słody (pale ale, pszeniczny, Carahell, zakwaszający); chmiel (odmiany: Galaxy, Amarillo); kawa; drożdże Safale S-04.
Zawartość alkoholu: 4,9%, ekstraktu: 11.8%.
Barwa herbaciano - miedziana, mętna.
Piana bardzo bladokremowa, minimalna o grubych pęcherzach. Nazbyt szybko się porwała tworząc nieregularną warstewkę. Minimalnie oblepia szkło.
Nasycenie nieco większe niż średnie.
Zapach cytrusowy z subtelną żywicą. Gdzieś tam daleko małe co nieco kawy.
Smak początkowy cytrusowy z wyraźnym kwaskiem. Później przez chwilę zero innych doznań i wreszcie pojawia się niczego sobie nuta kawowa, dodam, że całkiem przyjemna. Goryczka złożona. Czuć w niej i kawę i żywicę. Finisz to mieszanka kawowego kwasku, który wyraźnie odkłada się na podniebieniu, z żywiczną goryczką. Piwo ciekawe, przyjemnie orzeźwia i równie przyjemnie się je pije.
Mocne 8 punktów.
Opinia: Sten
21/02/2014