Browar Wąsosz.
Apple Weizen. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: słód pilzneński, słód pszeniczny, słód monachijski, słód karmelowy, chmiel, drożdże, sok jabłkowy naturalny 100%.
Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu 12,8% wag.
Barwa pomarańczowa, mocno mętna.
Piana biała, przybrudzona, minimalna. Przy ostrym nalewaniu uzyskałem półcentymetrową warstewkę. Szybko opadła do pierścienia, znikomo oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Intensywny zapach soku jabłkowego. W odległym tle śladowy słód.
W smaku również dominuje sok jabłkowy. Nut pszenicznych trzeba się wręcz doszukiwać. Zdaje się, że jest śladowy banan. Goryczka kojarzy się z jabłkowymi pestkami. Pojawia się też nieco kwasku. W sumie to trudno cokolwiek dobrego powiedzieć o tym piwie. Bardziej przypomina napój jabłkowy i w zasadzie chyba tak należy to traktować.
Nie więcej, jak 2 punkty.
Opinia: Sten
02/01/2016