Browar Południe Wąsosz.
Na kontrze napisano, że piwo to jest dolnej fermentacji, a w mądrych książkach stoi, że stouty są fermentacji górnej, zatem w moim przekonaniu właściwsza byłaby nazwa: porter bałtycki, choć z drugiej strony alkoholu w tym piwie jest znacznie poniżej porterowej normy, więc może po prostu: ciemne?
Skład: cztery rodzaje słodu, dwie odmiany jęczmienia, najwyższej jakości woda, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,5%, ekstraktu: 13%
Barwa czarna. Nawet pod silne światło nie widać żadnych przebłysków.
Piana beżowa, początkowo obfita, opada do kilkumilimetrowej, trwałej warstwy.
Nasycenie średnie do mocnego.
Zapach. W pierwszej chwili po nalaniu czuć było wędzone śliwki, które ustąpiły miejsca palonemu słodowi, do tego delikatne nutki kawy.
W smaku dominuje palony słód, odrobina kwasku i tyleż samo chmielowej goryczki. Wszystko to nawet nieźle się komponuje. Całkiem przyjemne i bogate treściwie ciemne piwo godne polecenia.
9 punktów
Opinia: Sten
03/08/2011
Pełna zgoda z recenzją Stena. Faktycznie aromaty tak się mieszają, że czuć coś na kształt suszonych śliwek. Ale co ciekawe - tylko w pewnej odległości od pokala - jak włożyłem nochal głęboko, zapachy jakby się rozdzielały…
Opinia: Wojciechus
29/10/2011
Piwo pasteryzowane - filtrowane.
Piwo klarowne. Barwa czarna - pod światło widać ciemno rubinowe załamania światła. Piana dość obfita, drobna, beżowa, ładna, dość trwała. Pozostaje cienka porozrywana warstewka i ślady na ściankach kufla. Nasycenie średnie. Zapach słodu, karmelowo - kawowy. Jak się wczuć (wwąchać) to można wyczuć susz śliwkowy.
W smaku czuć palony słód - jakby nawet wędzony. Do tego nieco kwasku i jakby nuta z wigilijnego wywaru z suszonych śliwek. Goryczka pojawia się na końcu - nawet jest dość trwała i przyjemna.
W sumie piwo niezłe, choć akurat koneserem i znawcą piw ciemnych nie jestem.
8,5 punktów.
Opinia: j24
22/05/2012