Uwarzono i rozlano w: Browary Regionalne Sp. z o.o. Wąsosz.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód pilzneński, słód monachijski, chmiele Marynka i Sybilla, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,1% obj., ekstraktu: 9% wag.
Barwa złocista o ładnym ciemnym odcieniu, mętna.
Piana bladokremowa, średnia i dość gęsta. Opadła do firankowej kołderki, która utrzymała się do końca. Całkiem ładnie oblepiła szkło.
Nasycenie z tych większych. Bąbelki mocno szczypały w język.
Zapach lekko słodowy z nutką pieczywa. Małe co nieco chmielu pojawia się po nabraniu temperatury przez piwo.
W smaku na pierwszym miejscu spora dawka chmielowej goryczki. Następnie słód z chlebowym posmaczkiem. Przez chwilę dają o sobie znać nuty słodko - kwaśne oraz minimalne owoce. Finisz goryczkowy. Jak na dziewiątkę, całkiem dobre piwo. Można spróbować.
Mocne 7 punktów.
Opinia: Sten
19/09/2014
Kod kreskowy: 59047300140521).
Parametry takie same. Nie podano nazw użytych chmieli. Warka do: 16.08.2022 r.
Piwo mętne. Barwa brudno ciemno złocista.
Piana niezbyt obfita, jasno beżowa, o bąbelkach przeciętnej granulacji, mało trwała. Opada w kilka minut do cienkiej warstewki, następnie obwódki; trochę oblepia szkło.
Nasycenie wyższe niż średnie.
Zapach przeciętnie intensywny, słodowy z dodatkiem pieczywa.
W smaku piwo lekkie i jak na tak małą zawartość ekstraktu nawet treściwe. Dominuje słód z nutą chlebową. Oprócz niego czuć nutę owocową. Goryczka przyjemna, średnio intensywna i dość długo ciesząca język i podniebienie. W sumie smaczne, niezłe piwo.
7,5 punktu.
Opinia: j24
06/01/2022