Wąsosz - Chmielakia Bezglutenowe

Browar Wąsosz.

Session IPA.

Skład: woda, słód pilzneński, monachijski, karmelowy; chmiele: Tamahawk, Citra; drożdże Safale US-05; trawa cytrynowa.

Zawartość alkoholu: 5,7% obj., ekstraktu: 13% wag., IBU-40.

Barwa złocisto - miedziana, mętna.

Piana biała z lekka przybrudzona, średnia i bardzo obfita. Opadła do trwałej warstewki zwieńczonej małym grzybkiem. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach cytrusowy z wyraźną trawą cytrynową. Delikatny słód i taki też karmel.

Smak wytrawny. Dominuje całkiem spora goryczka z cytrusami i nutami sosnowymi. Tu, podobnie, jak w aromacie, również sporo trawy cytrynowej. Trochę słodu i karmelu. Na finiszu powrót wyrazistej i w moim przekonaniu wspaniałej goryczki. Ciekawe i warte spróbowania piwo.

8 punktów.

Opinia: Sten
10/05/2016

encyklopedia/piwa/wasosz_chmielakia_bezglutenowe.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:02 (edycja zewnętrzna)