Warsztat Piwowarski, Wrocław.
Coffee Stout. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, wiedeński, karmelowy, czekoladowy, barwiący; ziarna kawy Arabica; chmiel; drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,7% obj, ekstraktu: 12,1% wag. Warka do 05.06.2017.
Barwa czarna bez przebłysków. Piana beżowa, średnia o różnej strukturze pęcherzyków. Bardzo szybko się porwała. Obfitą koronką oblepiła ściankę szklanki.
Nasycenie trochę większe od średniego.
Zapach świeżo palonej kawy przepleciony gorzką czekoladą.
W smaku nie pierwszym planie intensywna kawa z niewielkim kwaskiem i wyraźną palonką. Zdaje się, że i odrobinę mięty się wyczuwa, choć w składzie nic o niej nie wspomniano. Goryczka nieco palona, średnia. Piwo sprawia wrażenie wodnistego. Złe nie jest, choć zdarzyło mi się spożywać lepsze kawowe stouty.
6 punktów.
Opinia: Sten
08/01/2017