Warsztat Piwowarski - Ale Po Pieprzone

Warsztat Piwowarski, Wrocław.

Pieprzowe Pale Ale.

Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słody: pilzneński, wiedeński, karmelowy; chmiel; drożdże; zielony pieprz; liście limonki kaffir.

Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 12,1% wag. Warka do 28.05.2017.

Barwa pomarańczowa, mętna.

Piana kremowa o sporych pęcherzykach, cienka. Zredukowała się do porwanego kożuszka. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie średnie.

Zapach mało intensywny. Trochę słodu i cytrusów.

Smak kwaskowy z wyraźną cytryną, przełamany delikatną słodyczą. Słód na średnim poziomie, podobnie, jak i goryczka. W tej czuć zioła i limonkę. Pieprz pojawia się w dobrą chwilę po przełknięciu i bardzo długo gryzie podniebienie i przełyk. Zarazem całkiem nieźle rozgrzewa.

Jak dla mnie niczego sobie piwo, szczególnie na mrozy, jakie wokół panują.

7 punktów.

Opinia: Sten
07/01/2017

encyklopedia/piwa/warsztat_piwowarski_ale_po_pieprzone.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:02 (edycja zewnętrzna)