Warsztat Piwowarski, Wrocław.
Pieprzowe Pale Ale.
Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, wiedeński, karmelowy; chmiel; drożdże; zielony pieprz; liście limonki kaffir.
Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 12,1% wag. Warka do 28.05.2017.
Barwa pomarańczowa, mętna.
Piana kremowa o sporych pęcherzykach, cienka. Zredukowała się do porwanego kożuszka. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie średnie.
Zapach mało intensywny. Trochę słodu i cytrusów.
Smak kwaskowy z wyraźną cytryną, przełamany delikatną słodyczą. Słód na średnim poziomie, podobnie, jak i goryczka. W tej czuć zioła i limonkę. Pieprz pojawia się w dobrą chwilę po przełknięciu i bardzo długo gryzie podniebienie i przełyk. Zarazem całkiem nieźle rozgrzewa.
Jak dla mnie niczego sobie piwo, szczególnie na mrozy, jakie wokół panują.
7 punktów.
Opinia: Sten
07/01/2017