Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior, Uherce Mineralne.
Piwo pszeniczne w stylu dunkelweizen, niepasteryzowane.
Skład: woda, słód, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4%, ekstraktu: 11,8%.
Barwa mocnej herbaty wpadająca w brudnobrunatną. Lekko mętnawa.
Piana jasnokremowa, bardzo obfita po nalaniu (zajęła 90% szklanki), nad wyraz szybko, niemal w oka mgnieniu zredukowała się do zera. Szkło pozostało nieoblepione.
Nasycenie szalejące wręcz. Bąble wręcz wyskakiwały ze szklaki. Choć z każdą minutą spadało niemal do zera. Znaczy wyszumiało się i znikło.
Zapach nieco bananowy i nieco goździkowy, trochę owoców i dość sporo słodu.
W smaku nieco wodniste. Na początku kwasek, który przechodzi w bardzo subtelne nuty bananowe. Daje się też wyczuć odrobinę cytrusów. Goryczka szczątkowa. Na podniebieniu pozostaje kwasek. Szczerze powiem, że spodziewałem się czegoś znacznie lepszego.
Tylko 6 punktów.
Opinia: Sten
26/12/2013