Trzy Korony - Pszeniczne

Browar Trzy Korony JSJ, Puławy.

Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane.

Skład: woda, słód, chmiel, drożdże. Dziwne, że nic nie wspomniano o słodzie pszenicznym, ale to wyjdzie dalej z opisu…

Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu: 11,8° Blg.

Barwa pomarańczowo - złocista, mętna ze sporym osadem drożdżowym na dnie flaszki.

Piana biała, cieniutka - w szczególności jak na pszeniczniaka. Zredukowała się do milimetrowej warstewki. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie spore. Bąbelki ładnie pracują zarówno w szklance, jak i na języku.

Zapach intensywnie drożdżowy z odrobiną słodu. Nutek klasycznych dla stylu nie wyczułem.

Smak również drożdżowy z bardzo mocną goryczką, zupełnie nie pasujący do tego typu piwa. Pojawia się też całkiem sporo słodu z intensywnym chlebowym posmaczkiem. W smaku też brakuje mi banana i goździka. Szczerze powiem, że to bardziej pils, a nie piwo pszeniczne i w zasadzie tak należy je traktować. Może celowo nie podano informacji o słodzie pszenicznym, bo go po prostu nie było.

Nie więcej jak 6 punktów, ale nie w kategorii pszenicznej.

Opinia: Sten
20/09/2014

encyklopedia/piwa/trzy_korony_pszeniczne.txt · ostatnio zmienione: 2021/12/19 05:49 (edycja zewnętrzna)