Trzech Kumpli - Kiokio

Wyprodukowane przez Browar Zapanbrat, Żywiec dla Trzech Kumpli - Browar Lotny, Tarnów. Kod kreskowy: 59056694797451).

New Zeeland Wheat. Piwo jasne górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,1% obj., ekstraktu: 10,5% wag. Warka do: 19.11.2020.

Barwa cytrynowa, mętna.

Piana biała z tych cieńszych o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do porwanego pierścienia. Firankowo osiadła na szkle.

Nasycenie niewielkie.

Zapach owoców tropikalnych z wyraźnym liczi i nutką kiwi. Trochę limonki, a i białe winogrona też są wyczuwalne. W tle żywica.

Smak zdominowany przez białe owoce, mniej cytrusów. Delikatne słody z przewagą pszenicy. Grejpfrutowy kwasek na wielce średnim poziomie. Za to goryczka całkiem solidna z żywicą. Długo pieści kubki smakowe. Pozostawiając na podniebieniu fantastyczny posmaczek. Zważywszy na parametry, Trzem Kumplom udało się uwarzyć rewelacyjne i pijalne piwo w sam raz na letnie upały.

9 punktów.

Opinia: Sten
18/05/2020

1)
Trzech Kumpli - Browar Lotny - Piotr Sosin, ul. Ludowa 30, 33-101 Tarnów.
encyklopedia/piwa/trzech_kumpli_kiokio.txt · ostatnio zmienione: 2020/05/18 19:54 (edycja zewnętrzna)